Редактор: Александър Дечевe-mail: [email protected]Стана модерно непрекъснато да се говори за смърт. Хората

...
Редактор: Александър Дечевe-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bgСтана модерно непрекъснато да се говори за смърт. Хората
Коментари Харесай

Радев: Не искам да деля българите на починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим

Редактор: Александър Дечев

e-mail: [email protected]

" Стана съвременно непрестанно да се приказва за гибел. Хората са затворени и гледат от екрана - гибел, днеска толкоз починали в България и по света. Искате ли да си поговорим малко за гибел? ". Така се обърна към Антон Хекимян президентът Румен Радев.

Водещият попита: " в какъв смисъл ", а президентът продължи: " Хората претръпнаха. Аз като президент не желая и не би трябвало да разделям живота и гибелта на българите единствено на умряли от ковид, а всички останали да ги забравим. Годишно приблизително в България умират към 2000 индивида от затруднения от грип. Това е в зимния интервал. На месец какво е това - 300 индивида. Каква е междинната смъртност в България дневно? Около 3000 индивида дневно. Е, от какво умират тези хора? Нека да се замислим върху това. Няма ли да създадем брифинг: " Вчера умряха 300 индивида, от тях 60 от онкологични болести, от сърдечно-съдови болести, други болести, от апетит, от мраз, от липса на лекарства, от липса на достъп до опазване на здравето ". И единствено в този момент ли се сетихме за възрастните хора в България? Преди рецесията не бяха в нашия фокус. Ще мине и тази рецесия и ние отново ли ще ги забравим. Трябва да мислим по какъв начин да подвигаме продължителността на живота. Имаме шест години разлика от междинното равнище в Европа. Най-ниско сме по този индикатор ", уточни президентът.

Той разкри, че няма да привиква Консултативния съвет за национална сигурност. " Мен никой не ме пита за това среднощно съвещание за оповестяване на изключителното състояние. Коронавирусът е заплаха. Да, той е друг от елементарния грип по това, че инкубационния интервал е по-голям - до 14 дни, може би и повече. В същото време способността един вирусоносител да заразява е два пъти по-голяма, по-лесно се предава, по-дълго във времето е резистентен. Така че съставлява заплаха, само че би трябвало да има съответни ограничения към тази заплаха. Трябва да има баланс сред здравни, обществени и стопански ограничения, който още не е реализиран. Има решителни ограничения в региона на здравната система, те са навременни, само че има закъснение в останалите ограничения ", счита Радев.

" В тежки моменти армията е длъжна да стои до своя народ и да оказва помощ. Но имам едно конкретизиране - когато се вменяват пълномощия за приложимост на мощ, не би било зле да се търси по-широк консенсус сред институциите. Такъв консенсус не беше потърсен. Армията може да прави доста неща - логистични функционалности, отбрана на границата, тъй че да бъдат анулирани част от чиновниците на полицията от там, блокиране на региони, химическа обработка ", добави той по въпроса дали армията би трябвало да бъде включена в помощ на популацията при тази изключителна обстановка.

" Обявих, че смъквам доверието си от държавното управление поради метода на ръководство и практикуване на властта, за метода на консумиране на обществените средства. Сега виждаме същата заплаха. По време на рецесия аз съм задължен да работя взаимно с държавното управление. За работата на основния прокурор Гешев - в случай че получа някакъв сигнал аз го експедирам в прокуратурата. С битовата престъпност би трябвало да се води усилена битка, тя е камшик, само че единствено напъните на прокуратурата не са задоволителни. Няма да решим този проблем, в случай че не решим казуса с бедността. Трябва да се отиде нагоре, където има условия на огромна корупция.

На записите аз познах моя глас. Да, това беше част от диалога, който не съм провокирал, не съм се обаждал аз, и не знаех за тази инспекция, че това е казусът ", разясни президентът.

Запитан дали е направил държавна измяна, той отговори: " Никога ".

" Аз мисля, че и дейностите по освобождение на ръководителите на ББР нямат никакво значение, откакто този заем е одобрен, и това правораздаване в ефир е прахуляк в очите на хората. Най-важно е какво ще каже прокуратурата и дали въобще ще каже нещо. Проблемът е, и той е от дълго време, че едрият бизнес от дълго време стана приоритет на тази банка, която е основана да кредитира дребния и междинен бизнес. И най-вероятно ще се случи същото - целият проблем ще спре до равнище управление и ръб на банката, както се случи с Комисията по хазарта, която се оказа, че никой нито я назначава, нито я управлява ", разяснява Радев.

" Познавам ген. Мутафчийски от дълго време, доста преди сформирането на този Национален действен щаб. Като умишлен и виновен специалист и уредник, само че оценката я дадоха хората. Хората извършват решенията и рекомендациите на НОЩ. Тук идва обаче другия въпрос - че с тази заповед за сформирането на щаба от 26 февруари, той се слага в една доста деликатна обстановка. Той е нещо като информативен, експертен, указващ или ръководещ орган и се влага в тези функции съгласно желанието на премиера. Големият проблем е за какво не се употребява закона за отбрана при бедствия, който дава на изпълнителната власт доста по-широк набор от принадлежности. Който дава да се разгърне единнната избавителна система за територията на цялата страна. Това не стана  факт. И за какво не се употребява националният проект за подготвеност за грипна пандемия - извънредно обстоен документ, който дава доста значими неща - каква е подготовката, която се води, какви са всички предварителни дейности. Ако той беше спазен, ние щяхме да влезем доста по-подготвени в тази рецесия, с действително ръководство, тъй като там от горната страна в тази конструкция стои вицепремиер, всички заместник-министри, лекари, икономисти, адвокати, с цел да имаме общ взор, ясна подчиненост, комплекс от ограничения. Това не видяхме и по тази причина видяхме " проба-грешка ", блуждаене и безпорядък в първата седмица ", сподели президентът.

Той бе помолен за коментар на думите на някогашния здравен министър Петър Москов, който го прикани да се самозарази с ковид: " Това не беше ли един министър, който искаш да се записваме с един феодален способ - с палци. Явно и мисленето му е от онази ера. Тестван съм един път, негативен ми е пробата ".

" Аз почитам решението на Светия синод. Нека всеки бъде с молитвите си, където реши - у дома или пред храма. Но при съблюдаване на всички ограничения за обществена отдалеченост, всички обществени ограничения ", добави той.

Запитан дали е преклонен, президентът отговори: " Бил съм изправен пред редица рискове, знам по какъв начин и да се боря, знам по какъв начин и да се удрям, знам по какъв начин и да бъда преклонен ".

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР